"De ce te străduiești să scoți întunericul afară din cameră? Fă o găurică și lasă să pătrundă lumina iar ȋntunericul de la sine va dispǎrea."Cuviosul Porfirie Kavsocalivitul
"Nu e nimic mai plin de iubire decât adevărul."Sfântul Fotie al Constantinopolului
"Vecinul meu este viața mea."Cuviosul Siluan Athonitul
"Un test al corectitudinii procedurii de învăţământ este fericirea copilului."Maria Montessori
"Nu ascundeți nimic de copii… ei oricum știu totul."F.M. Dostoievski
"Mai bine muncă fără carte decât carte fără muncă."Simion Mehedinți
"Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze."Maria Montessori
"Mai mult sau mai puţin, toate păcatele de moarte ne îndepărtează de copil, pentru că el, în comparaţie cu noi, nu este numai o fiinţă pură, ci are în el calităţi ascunse, misterioase, pe care noi adulţii, în general, nu la putem vedea, dar trebuie să credem în existenţa lor."Maria Montessori
"Nu trebuie să silim materialele să vorbească în limba noastră, ci trebuie să le aducem până la acel punct, unde alţii vor înţelege limba lor."Constantin Brȋncuși

Misiunea noastra

Centrul nostru este la modul cel mai propriu îndreptățit la titulatura de “home school”, întrucât activitatea centrului se desfășoară în casa noastră, la parterul casei în care locuim: eu, soțul meu, și cei 3 copii ai noștri.

Crescând și eu odată cu acești 3 copii, observam cum înăuntrul meu se petrecea un lucru care poate părea paradoxal, nu aveam senzația că sunt mulți, ba dimpotrivă, că mai e loc destul. Că mai rodnic și mai interactiv ar fi să ni se alăture și alți copii. Am încercat, vă spun sincer, să ocolesc acest gând, însă el nu s-a oprit din a prinde contur și concretețe, încât de la gând la faptă nu mai rămăsese decât o muchie fragilă. Era cumva aprinsă înlăuntrul meu dorința de a oferi copiilor o abordare educațională consecventă, un spațiu emoțional calm și cald, libertate de mișcare, spațiu de manifestare al acestei minunății care este copilăria, al acestei extraordinare puteri de absorbție care pune bazele viitorului adult. Și cred că centrul ”Livada” răspunde acestor rigori.

După trei luni de lucrări la casă, pentru a deveni potrivită să devină gazdă copiilor, am deschis porțile gradinitei în septembrie 2014. Au urmat pentru mine două luni de mirare în fața miracolului care este copilul, în faţa progreselor care erau evidente la copii, atât pentru noi cât și pentru părinți. De atunci şi până acum suntem într-un continuu efort de a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor, emoționale și educaționale, trecem și “fierbem” împreună cu copiii în diferitele lor etape, și cu mila Domnului, am găsit mereu soluții și am văzut roadele lor.

Familia noastră este creștin-ortodoxă, credință pe care încercăm să o și practicăm. Însă în ceea ce privește educația copiilor ma delimitez de conceptul de educație religioasă. Cred că sub aspectul credinței, copiii se educă din prea-plinul inimii. Ne străduim să îi punem pe copii în contact cu realizări de valoare din domenii diverse pentru a ”moși” în ei un discernământ care îi va însoți pretutindeni.

Zilele în care abordăm teme legate de credință sunt zilele de sărbătoare din cursul săptămânii. Atunci mergem împreună cu copiii la biserică, iar la cerc discutăm cu ei despre semnificația sărbătorii respective. Uneori marcăm sărbătorile pregătind prăjituri împreună cu copiii.

În mod firesc, mesele încep cu rugăciune, și îndemnăm copiii să mulțumească la sfârșitul mesei.

Trei aspecte sunt prioritare pentru noi:

  1. Sănătatea
  2. Integritatea morală
  3. Orizontul de cunoaștere și mai ales cunoaștere prin experiență

Cu pedagogia Montessori am intrat în contact în procesul cristalizării unei abordări pedagogice sistematice. Am descoperit o abordare ale cărei principii le respectasem în baza unei intuiții în lucrul cu proprii copii. Pe lângă acest fundament principial, pedagogia Montessori are la bază urmărirea științifică a rezultatelor obținute de copii, oferă o pleiada întreagă de metodologii și materiale verificate în lucrul cu copiii, care au uimit lumea la modul cel mai real.

Una peste alta, în măsura în care vă regăsiţi în firava descriere a activităţii noastre pe care o oferă acest site, va așteptăm să ne treceți pragul și să ne vedeți la lucru. Ne găsiţi în zona centrală a sectorului 2, str. Toamnei, nr. 76-78, într-o zonă în acelaşi timp accesibilă dar şi adăpostită de traficul arterelor principale.

Cu drag,

Iulia Dumitrache