Adaptarea in gradinita
Iata pasii adaptarii in gradinita Livada cu copii:
- Pregătirea. Vă sugerăm să îi spuneți copilului că urmează să meargă la grădiniță. Natural, firesc, fără insistențe. Din punctul nostru de vedere, e suficient sa îi menționați despre grădiniță cu o lună înainte de adaptare – o dată, să îl anunțați că urmează cu o saptămână înainte și apoi în ziua anterioară: în prima parte a zilei menționați-i o dată și o altă dată seara. În acestă zi premergătoare, precizați-i că în prima zi rămâneți împreună. Alte lămuriri suntem de părere să oferiți în contextul în care copilul întreabă. Purtați un scurt dialog după fiecare vizită la grădi și seara pentru a-i preciza ce urmează să se întâmple a doua zi la grădiniță. Predictibilitatea îi oferă copilului mai multă siguranță. Chiar și în cazul copiilor care încă nu vorbesc este necesar sa comunicați copilului aceste repere. Va înțelege.
- Prima zi: ora 10.oo (sau o altă oră stabilită de educator) – copilul vine împreună cu unul din parinți pentru aproximativ jumătate de oră. Părintele (însoțitorul) rămâne în hol. Copilașul poate intra în clasă dacă dorește, dacă nu, va urmări din hol ceea ce se petrece în clasă. Important: nu insistați să intre copilul în clasă. El poate percepe o posibilă stare de anxietate a dvs. sau o anume presiune, fapt care nu este util adaptării. Rolul acestei prime vizite: copilul ia contact cu noul mediu în prezența părintelui și grădinița primește, în percepția copilului, girul părintelui. De asemenea, prin acest prim contact, copilului i se stâstârnește curiozitatea față de cele ce se întâmplă la grădiniță. Educatorul vă va semnala momentul în care vă puteți retrage acasă împreună cu copilul.
- A II-a zi, ora 10.oo, părintele aduce copilul la grădiniță, pleacă și revine peste o oră. Important: atunci când v-ați hotărât să plecați, asigurati-vă mai întâi că totul e pregătit și nu mai e altceva de făcut anume înainte de plecare. Dacă vă intoarceți, spre exemplu, să vă luați geanta uitată, generați un moment foarte provocator din punct de vedere emoțional pentru copil. Deci, când doriți să plecați, după ce v-ați asigurat că nu ați omis ceva, anunțați copilul ca plecati si reveniti peste un scurt interval („mami/tati o sa iasa acum si ma intorc la tine putin mai tarziu. Tu vei ramane aici cu copiii si educatoarele si o sa descoperi lucruri foarte frumoase!”) si semnalati educatoarei intentia. Premeditati o rutina anume pentru momentul plecarii (cu pupic, fara pupic, imbratisare etc). Este foarte important chiar sa plecati dupa ce ati anuntat copilului plecarea! A intarzia acest moment, cu atat mai mult a va intoarce din drum, transmite copilului semnalul de a investi in a va retine. Iar copiii, stiti, investesc cu tot sufletul si se pot simti foarte raniti daca au sperat si nu au dobandit.
- Se vine tot la 10.oo si se creste treptat timpul petrecut la gradinita. Acesta etapa are durata variabila, in functie de semnalele indicate de copil.
- Dupa ce copilul a ramas inclusiv la masa de pranz va incepe sa vina de la începutul pragramului (pana in ora 9.00; pana la 8.45 pt micul dejun).
- Daca se doreste programul lung si exista disponibilitate de paturi, anuntati aceasta intentie si cadrele gradinitei va vor anunta cand copilul arata ca este pregatit pentru acest pas. In prima zi in care ramane copilul la somn cineva trebuie sa vina sa preia copilul la ora 15.3o. Daca cel mic inca doarme, adultul care a venit sa preia copilul va astepta pana se trezeste si apoi pornesc impreuna acasa. Anuntati-ne cine este acesta persoana care il va lua pe copil in acesta zi. Ii vom comunica si copilului. Este relevanta pentru copil acesta predictibilitate pentru a se simti in siguranta.
Desigur, este posibil ca cel mic sa planga la despartire la început. Este normal. Este trecerea la un nou mod de a fi. Eu fac analogia asta: nici sa se nasca nu ar fi vrut copilul, daca il intrebai. Era obisnuit doar cu viata intra-uterina :). Dar va descoperi o lume noua si noi frumuseti! Aveti incredere in noul context si in puterea de adaptare a copilului dumneavoastra! Increderea dvs. este si cel mai relevant indiciu pentru copil ca se afla in siguranta.
Spor in noi descoperiri,
Iulia si Echipa Livada